Пивні дріжджі часто використовуються в альтернативній медицині для покращення функціонування шлунково-кишкового тракту, вважається, що вони можуть полегшити діарею та покращити травлення. Також вони можуть мати корисні властивості для метаболізму.
Пивні дріжджі — це висушені, дезактивовані (мертві) клітини гриба
Saccharomyces cerevisiae. Це багате джерело вітамінів групи В, білка та мінералів. Один із цих мінералів — хром, може допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Не так багато досліджень підтверджують ймовірну користь для здоров'я від прийому пивних дріжджів. Проте багато експертів з альтернативної охорони здоров'я стверджують, що поживні речовини в ньому корисні.
Що входить до складу пивних дріжджів?
Пивні дріжджі дуже багаті на поживні речовини і містять багато клітковини, селену і вітамінів групи В у кожній порції.
Дві столові ложки (30 г) пивних дріжджів містять приблизно:
- 116 калорій;
- 16 г білка;
- 0 г жиру;
- 6 г клітковини;
- 13 г вуглеводів;
- 63 мкг селену (90% добової норми);
- 1,5 мг рибофлавіну (вітаміну В2) 90% денної норми;
- 1,2 мг тіаміну (віт. В1) 80% добової норми;
- 10 мг ніацину (віт. В3) 50% добової норми;
- 1 мг міді (50% добової норми);
- 0,8 мг піридоксину (віт. B6) 40% добової норми;
- 633 мг калію (18% денної норми);
- 60 мкг фолату (віт. В9) 15% добової норми.
Також пивні дріжджі містять у своєму складі пробіотики (корисні живі мікроорганізми), пребіотики маннан-олігосахариди (МОС), протизапальні та імунні стимулятори (бета-глюкани), та ергостерин (антиестрогенний компонент, який інгібує рак молочної залози).
Чим корисні пивні дріжджі: властивості добавки
Пивні дріжджі спочатку вироблялися, як побічний продукт пивоваріння та мають гіркий смак. В даний час його сушать і використовують, як харчову добавку. Зокрема, він виготовлений із Saccharomyces cerevisiae, типу дріжджів, які використовувалися в пивоварінні та випічці з давніх часів. S. cerevisiae має широкий спектр можливих корисних ефектів для здоров'я, таких як зниження рівня холестерину, зміцнення імунної системи та зменшення запалення.
У пивних дріжджів є чимало переваг для людського організму. До них відносяться:
1. Здоров'я кишківника. Це опосередковано присутністю пребіотиків у S.cerevisiae (тобто бета-глюканів та маннан-олігосахаридів), а також нуклеотидів. Вони допомагають:
- видалити погані бактерії та підтримати ріст та розмноження хороших бактерій;
- запобігти попаданню шкідливих бактерій та грибкових токсинів у кишечник;
- зберегти цілісність кишкового бар'єру;
- зменшити запалення слизової оболонки шлунка;
- усунути діарею;
- впоратися з кишковими інфекціями.
2. Користь для людей із цукровим діабетом 2 типу. Пивні дріжджі багаті на фактор толерантності до глюкози (гуанозинтрифосфат (ГТФ)), сполукою, яка містить біологічно активну форму хрому. ГТФ знижує рівень цукру в крові, зменшує кількість тригліцеридів та ЛПНЩ («поганого» холестерину) та підвищує рівень ЛПВЩ («хорошого» холестерину).
Чинник толерантності до глюкози досягає таких ефектів, імітуючи інсулін. Він може:
- активувати білки, що у сигнальних шляхах інсуліну;
- посилювати транспорт глюкози;
- сприятиме накопиченню глікогену.
3. Збільшення енергії та підвищення настрою. S.cerevisiae є природним дієтичним джерелом нуклеотидів. Вони, у свою чергу, підвищують витривалість та відновлення після тренування у спортсменів. Пацієнти із синдромом хронічної втоми часто відчувають дефіцит багатьох поживних речовин, що може погіршити симптоми. Пивні дріжджі сприяють покращенню когнітивних функцій.
Також пивні дріжджі містять літій, елемент, який традиційно використовується для лікування розладів настрою.
4. Здорова шкіра. Вітаміни, мінерали і білки (бета-глюкани), що містяться в S.cerevisiae, мають ранозагоювальні, зволожуючі та антиоксидантні властивості. Також вони зволожують шкіру, надають їй блиску та гладкості.
5. Контроль за вагою. Дріжджовий гідролізат знижує гормон голоду — грелін, внаслідок чого пивні дріжджі можуть сприяти зниженню маси тіла та зменшенню кількості внутрішнього жиру. Він також зменшує вироблення жиру за допомогою зниження активності ферментів печінки, необхідних для виробництва жирних кислот.
Крім того, нікотинамід рибозид (міститься в пивних дріжджах) збільшує ферменти, що беруть участь у спалюванні жиру (сіртуїни) та споживанні енергії, тим самим збільшуючи втрату ваги.
6. Користь для серцево-судинної системи. Пивні дріжджі зменшують кількість поганого холестерину, а також можуть знижувати артеріальний тиск, за рахунок великої кількості калію, магнію і кальцію в їх складі.
7. Здоров'я мозку та когнітивної функції. Пивні дріжджі є природним джерелом нікотинаміду рибозиду, форми вітаміну B3, який є попередником нікотинамідаденіндинуклеотиду (НАД). Вищі рівні НАД захищають нервові клітини і можуть запобігти нейродегенеративним захворюванням. Також нікотинамід рибозид сповільнює дегенерацію нервів, стимулюючи шляхи НАД, які можуть допомогти зберегти клітини мозку після травми.
8. Полегшення болю та зниження запалення. Вітаміни і мінерали, що входять до складу пивних дріжджів, мають імуномодулюючі, знеболювальні та протизапальні властивості. Внаслідок цього вони можуть допомогти у боротьбі з вірусними захворюваннями та болями різного генезу, наприклад, при мігрені та передменструальному синдромі.
Пивні дріжджі також багаті на селен, мінерал з потужними антиоксидантними властивостями, які можуть допомогти покращити імунний захист організму.
9. Запобігання анемії. Існують різні типи анемії, які викликані дефіцитом вітамінів та мінералів, необхідних для виробництва червоних кров'яних тілець, таких як залізо та вітамін B12. Однак дефіцит інших вітамінів та мінералів також може сприяти розвитку анемії. Рибофлавін, наприклад, може впливати на метаболізм і всмоктування заліза та необхідний для запобігання залізодефіцитній анемії. Пивні дріжджі багаті на вітаміни групи В, які необхідні для нормального кровотворення і запобігання розвитку різних видів анемій.
Як правильно вибрати пивні дріжджі?
На фармацевтичному ринку існує велика різноманітність пивних дріжджів і всі вони можуть відрізнятися. Тому знання того, які вітаміни людина хоче додати до свого раціону, допоможе визначити, які пивні дріжджі необхідно вибрати. Наприклад, якщо в людини дефіцит цинку, слід вибрати пивні дріжджі, які багаті цим мікроелементом.
При виборі будь-якої добавки пивних дріжджів необхідно звертати увагу на такі характеристики, як:
- не повинні містити глютен чи ГМО;
- повинен бути відсутнім доданий/синтетичний віт. B12;
- має бути тільки натуральний фолат, а не синтетичний;
- всі добавки пивних дріжджів є термочутливими, що свідчить про те, що вони повинні зберігатися за певних, вказаних на упаковці температурах;
- слід перевіряти, щоб упаковка пивних дріжджів не пропускала світло, оскільки ці добавки є світлочутливими;
- у них має бути низькотемпературна обробка для мінімізації вмісту глутамату;
- не повинні містити жодних інших наповнювачів або добавок (рисове борошно тощо).
Спосіб застосування пивних дріжджів
Пивні дріжджі доступні у вигляді порошку, рідини та таблеток. Середнє дозування для дорослих становить від 1 до 2 столових ложок на день або по 2-3 таблетки 2 рази на добу. Їх можна додавати в їжу або змішувати з водою.
Пивні дріжджі не можна застосовувати на постійній основі безперервно, оскільки вони можуть сприяти появі алергії. Розпочати їх прийом слід з мінімальної дози, щоб знизити ризик виникнення побічних ефектів.
Протипоказання до вживання пивних дріжджів
Хоча пивні дріжджі, як правило, вважаються безпечними, вони можуть викликати деякі легкі побічні ефекти, такі як метеоризм (утворення газів у кишечнику) та здуття живота. Також
ця добавка може бути протипоказана деяким людям. До таких відносяться:
- люди, які страждають частими дріжджовими інфекціями (наприклад, молочниця);
- люди з алергією на дріжджі;
- люди, які мають в анамнезі хворобу Крона;
- вагітні жінки та ті, хто годує грудьми;
- діти до 12 років.
Крім цього,
пивні дріжджі мають небезпечні лікарські взаємодії:
- Інгібітори моноаміноксидази (ІМАО) є типом ліків, що використовуються для лікування депресії. Пивні дріжджі багаті на тірамін, який може реагувати з ІМАО і викликати серйозне підвищення артеріального тиску, що може призвести до серцевого нападу або інсульту.
- Аналогічно слід уникати використання пивних дріжджів з певними знеболюючими препаратами, такими як демерол (меперидин), оскільки це також може спричинити небезпечний стрибок артеріального тиску.
- Протидіабетичні препарати. Оскільки пивні дріжджі можуть знижувати рівень цукру в крові, слід враховувати, що така спільна взаємодія може призвести до сильного падіння глюкози в крові.
Підсумовуючи, можна відзначити, що пивні дріжджі прості у використанні, широко доступні і мають різні переваги для здоров'я. Вони також забезпечують додаткову дозу клітковини, білка, селену та вітамінів групи В, що може допомогти запобігти дефіциту тих чи інших речовин та зміцнити здоров'я в цілому.
Хоча пивні дріжджі можуть бути несумісними з певними ліками або умовами, їх використання для завершення здорової, добре збалансованої дієти може бути неймовірно корисним для більшості людей.
Джерела
The Health Benefits of Brewer's Yeast / Very Well Health (англ.)
Brewer's Yeast / URMC (англ.)
Brewer's Yeast / Health Line (англ.)
Brewer'S Yeast - Uses, Side Effects, and More / WebMD (англ.)
Brewer's Yeast / Drugs.com (англ.)
Benefits of a Half Teaspoon of Brewer’s Yeast Daily / NutritionFacts.org (англ.)
Відмова від відповідальності
Мережа аптек подорожник надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. Мережа аптек подорожник не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами мережі аптек подорожник інформації, розміщеної на сайті.